Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη


Αν ο Έλληνας ήταν εποχή, αυτή θα ήταν αναμφίβολα το καλοκαίρι. Για τους περισσότερους, καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, διακοπές, ξεγνοιασιά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το καλοκαίρι έχει ταυτιστεί με καύσωνες, πυρκαγιές και ανεπανόρθωτες καταστροφές σε όλα τα μέτωπα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με αφορμή λοιπόν το φετινό καλοκαίρι και τις πρωτοφανείς καταστάσεις που βίωσαν οι άνθρωποι όχι μόνο εντός των συνόρων της χώρας μας, αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο, είναι απαραίτητο να γίνει μια αναφορά στην γενική αύξηση της θερμοκρασίας, στο πλαίσιο τουλάχιστον της Ευρώπης.

Στην αύξηση της θερμοκρασίας συμβάλλει η κλιματική αλλαγή, με ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο και τη κοινωνία. Όσον αφορά την Ευρώπη, τα στοιχεία είναι δυσοίωνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πέτερι Τάαλας, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών «η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου που θερμαίνεται ταχύτερα». Η θερμοκρασία της αυξήθηκε κατά 2,3°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με ρυθμό δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο από την δεκαετία του 1980. Ο Σεπτέμβριος του 2023 υπήρξε ο θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ για τις χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ελβετία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής «Copernicus» προβλέπει ότι το 2023 θα αποτελέσει το θερμότερο έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς, αποκαλύπτει συνολικά 16.365 θανάτους, οι οποίοι προκλήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά από τα κύματα καύσωνα.

Πού οφείλεται όμως αυτή η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασικά αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη θεωρούνται οι εκπομπές αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και διάφορα φθοριούχα αέρα. Οι εκπομπές αυτές συνδέονται άμεσα με την καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την αποψίλωση των δασών (υλοτομία), την αύξηση της κτηνοτροφίας και τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων. Διαταράσσοντας όμως το κλίμα του πλανήτη και τους μηχανισμούς ομοιόστασης του, εντείνονται ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι καταιγίδες και η ξηρασία.

Από τα παραπάνω γίνονται φανερά τα αποτελέσματα μεταβολής της θερμοκρασίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Και αυτά αποτελούν μόνο την αρχή. Η κατανόηση της κρίσιμης κατάστασης στη οποία βρίσκεται η Ευρώπη, αλλά και όλη η ανθρωπότητα, είναι το πρώτο βήμα για την ανάληψη δράσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

                                        Γιανκίδη Μυρτώ

Πηγές:

 https://www.cnn.gr/perivallon/story/384609/h-zesti-synexizetai-stin-evropi-meta-apo-ton-

thermotero-septemvri-stin-istoria-tis

 https://climate.ec.europa.eu/climate-change/causes-climate-change_el

 https://gr.euronews.com/green/2023/06/19/afxithike-i-thermokrasia-ston-evropi-se-

sxesi-me-tin-proviomixaniki-epoxi

 https://www.ot.gr/2023/10/03/green/klima-o-septemvrios-efere-nea-rekor-thermokrasias-

stin-eyropi/

 https://www.amna.gr/health/article/758462/Klimatiki-allagi-Schedon-to-sunolo-tou-

pagkosmiou-plithusmou-epireastike-apo-tin-uperthermansi-tou-planiti-to-kalokairi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...