Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη


Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα πρόβλημα στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες σταδιακά μειώνεται αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για την υγεία μας κυρίως για τους εφήβους.

Τρεις πηγές λόγω των οποίων προκαλείται ατμοσφαιρική ρύπανση είναι: αρχικά οι βιομηχανίες, έπειτα οι διάφορες μεταφορές και τέλος τα νοικοκυριά. Οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας είναι το όζον και το διοξείδιο του αζώτου.

Μετά από κάποιες έρευνες αποδείχθηκε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι επειδή βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη είναι τα πιο ευάλωτα άτομα σε τέτοιου είδους κινδύνους. Επίσης αποδείχθηκε ότι κάθε χρόνο προκαλούνται πάνω από 1.200 πρόωροι θάνατοι σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα έχει λάβει αυστηρά μέτρα για τις πηγές της ρύπανσης. Έχει αναπτύξει την λεγόμενη πράσινη συμφωνία (Green Deal)η οποία έχει ως στόχο της την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τέλος, η ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι πολλή σημαντική για την άμβλυνση αυτού του φαινομένου. Οι πολίτες μέσω της ευαισθητοποίησης αυτής μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν μέσα μεταφοράς, τα οποία δεν είναι βλαβερά για την ατμόσφαιρα και τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να μάθουν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με όλα όσα έχουν προαναφερθεί, καταλαβαίνουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει σοβαρά την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Μόνο με τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα μπορέσουμε να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους εφήβους της Ευρώπης.

                          Αθανασία Σαμαρά

ΠΗΓΕΣ

https://www.eea.europa.eu/el/highlights/ta-epipeda-atmosfairikis-rypansis-se

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%84%CE%BC%CE%BF

%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%

BA%CE%AE_%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%

CF%83%CE%B7

https://en.wikipedia.org/wiki/European_Green_Deal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...