Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ


Η 18η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της ΕΕ ως η Πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων, ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις συνέπειες και την πρόληψη αυτού του απάνθρωπου εγκλήματος. Ως εμπορία ανθρώπων, λοιπόν, ορίζεται κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει το παράνομο εμπόριο ανθρώπων, με σκοπό την σωματική και ηθική εκμετάλλευσή τους. Καθορίζεται συγκεκριμένα απο 3 παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, ο τύπος της δραστηριότητας, για παράδειγμα αν πρόκειται για μεταφορά, παραλαβή ή προσφορά, ο τρόπος, δηλαδή, η εξαπάτηση, η βία, η κατάχρηση εξουσίας και τέλος ο σκοπός δηλαδή η εκμετάλλευση, η δουλεία, η καταναγκαστική εργασία, το εμπόριο οργάνων κ.τ.λ. Στα πλαίσια της ΕΕ, τα θύματα προέρχονται κυρίως από περιοχές εκτός της αστικής και η πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και κορίτσια τα οποία διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο, τα θύματα της ενέργειας αυτής ανέρχονται στα 800.000. 


Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα οργανωμένο έγκλημα, το οποίο είναι συνδεδεμένο και με άλλα κακουργήματα όπως το λαθρεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών και το βρώμικο χρήμα. Οι δράστες που κατά μεγάλο ποσοστό είναι άντρες, αποκομίζουν τεράστια κέρδη μέσω αυτής της επιχείρησης και για αυτό το λόγο θεωρείται μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες διακρατικών εγκληματικών οργανώσεων.


  Όπως είναι προφανές, οι συνέπειες ποικίλουν και εκτείνονται από τον κοινωνικό μέχρι και τον οικονομικό τομέα. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά και της σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ έχουν υπογράψει συνθήκες και συμβάσεις για την καταστολή της εμπορίας ανθρώπων.


                                               Χριστίνα Τσέρου

ΠΗΓΕΣ:

https://www.sansimera.gr/worldays/318

https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/internal-security/organised-crime-and-human-trafficking/together-against-trafficking-human-beings_en

https://somatemporia.wordpress.com/2015/06/15/τι-ειναι-η-εμπορια-ανθρωπων/

https://el.about-meaning.com/11035834-meaning-of-human-trafficking


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...