Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Οι επιπτώσεις του πολέμου και της βίας στις γυναίκες


Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης σε περιόδους πολέμου και βίας. Η ιστορία της Lyubov, μιας γυναίκας στην Ουκρανία με 75 μώλωπες στο σώμα της, είναι ένα παράδειγμα του εφιάλτη που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτές τις καταστάσεις. Η σεξουαλική βία και η εκμετάλλευση μπορεί να έχουν σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένων ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και τραυμάτων. Επιπλέον, το στίγμα και η ντροπή που συνδέονται με αυτές τις εμπειρίες συχνά εμποδίζουν τις γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη.

Η απώλεια σπιτιού και οικογένειας είναι επίσης κοινές συνέπειες του πολέμου και της βίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Οι γυναίκες και οι οικογένειές τους μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων, αφήνοντας πίσω ό,τι γνωρίζουν και αγαπούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση απομόνωσης και απώλειας, καθώς και σε περαιτέρω βία και εκμετάλλευση λόγω της ευάλωτης θέσης τους. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να βιώσουν το θάνατο μελών της οικογένειας ή την εξορία, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αίσθηση απώλειας.

Οι γυναίκες σε περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο και τη βία έχουν συχνά περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Αυτή η έλλειψη πρόσβασης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, καθώς και την ευημερία τους. Χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να επιδιώξουν τους στόχους, τις φιλοδοξίες τους, περιορίζοντας περαιτέρω την ανεξαρτησία τους, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές τους. Ομοίως, χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν την δυνατότητα να λάβουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, οδηγώντας σε μια σειρά από ζητήματα υγείας και επιπλοκές.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η διασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη βελτίωση της ζωής των γυναικών σε αυτές τις καταστάσεις.

                                     Εριφύλλη Θεοδώρου

Βιβλιογραφία:

● Βία κατά των γυναικών: Ιστορίες που σοκάρουν, ο φόβος .... (n.d.) Ανακτήθηκε October 16, 2023, από www.in.gr

● Πόλεμος και αυξημένα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. (n.d.) Ανακτήθηκε October 16, 2023, από www.huffingtonpost.gr

● Σεξουαλική κακοποίηση, Μυστικό όχι πια. (n.d.) Ανακτήθηκε October 16, 2023, από orestisgiotakos.gr/frontend/download2?id=11

● ((i)) Το Τραύμα του Βιασμού στο Πόλεμο - Indymedia. (n.d.) Ανακτήθηκε

October 16, 2023, από athens.indymedia.org/post/1619563/

● Κεντρικές Έννοιες για την Έμφυλη Βία (Εκπαιδευτικός .... (n.d.) Ανακτήθηκε October 16, 2023, από issuu.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...