Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Βία για θρησκευτικούς λόγους

  Η θρησκεία αποτελεί σημαντικότατο τομέα στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων σήμερα. Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να πιστεύει σε οτιδήποτε θεωρεί ο ίδιος σωστό για τον εαυτό του. Τι συμβαίνει όμως όταν η προσωπική αυτή πεποίθηση δεν γίνεται αποδεκτή από μερικούς ανθρώπους;

    Η κοινωνία που ζούμε είναι γεμάτη ανοιχτομυαλούς πολίτες και ποικίλει σε διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις. Παρόλα αυτά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις γνώμες μονάχα μια είναι η σωστή. Αυτό φυσικά οδηγεί στον φανατισμό μια μορφή απελπισμένης αλαζονείας που μπορεί να οδηγήσει τον καθένα να πεισθεί ότι είναι ο μόνος που μένει στην αλήθεια, μιαν αλήθεια την οποία απολυτοποιεί, και την οποία κατέχει. 
     Η άσκηση βίας στο όνομα της θρησκείας έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο ζήτημα κάτι που πρέπει επειγόντως να λυθεί. Η Εκκλησία αντιμετωπίζει έτσι κι αυτή μια σειρά από ερωτήματα κοινωνικής ηθικής και δεοντολογίας, στα οποία καλείται να δώσει μιαν απάντηση. Οι αντιπαλότητες µεταξύ διαφόρων θρησκευτικών δογµάτων παίρνουν µορφή ρατσιστικής προκατάληψης. Χαρακτηριστικό παράδειγµα θρησκευτικού ρατσισµού είναι ο αντισηµιτισµός, δηλαδή η διάκριση σε βάρος της θρησκείας των Εβραίων, του Ιουδαϊσµού. 
    Όσον αφορά στην έννοια βία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα στο χώρο της θρησκείας.  Η Εκκλησία λαμβάνει το ρόλο του δικαστού και την καταδικάζει. Έτσι κάθε εκδήλωση βίας στο όνοµα της οποιασδήποτε θρησκείας, απ' όπου και αν προέρχεται, είναι απόλυτα καταδικαστέα.
   Συμπερασματικά η βία µε αφορµή την θρησκεία είναι ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα των ανθρώπινων κοινωνιών. Στη σύγχρονη εποχή οξύνεται συνεχώς και προσλαµβάνει πολλές µορφές. Η αντιµετώπιση της είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όσους ασχολούνται µε την νεότητα και τα προβλήµατα της.



                  Βαλεντίνα Ανγκουράς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...