Η βιομηχανία της γρήγορης μόδας έχει κερδίσει την συμπάθεια των καταναλωτών ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές και το γεγονός πως συμβαδίζουν με τις καινούριες τάσεις, κάνουν αυτά τα καταστήματα ιδιαίτερα δελεαστικά στο καταναλωτικό κοινό. Για παράδειγμα, όταν ακούς Shein ή Zara, σου έρχεται στο μυαλό ένα φθηνό τζιν, ένα άνετο πουλόβερ ή ένα κομψό βραδινό φόρεμα. Έχεις, όμως, αναρωτηθεί ποτέ τι προηγήθηκε για να έρθει αυτό το προϊόν στο μαγαζί της γειτονιάς σου;
Αρχικά, η γρήγορη μόδα παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ρούχων που παράγει μία βιομηχανία Fast Fashion κατασκευάζεται στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, όπου οι εταιρίες εκμεταλλεύονται στο έπακρο το εργατικό δυναμικό. Εκεί, οι εργάτες δουλεύουν πάνω από 18 ώρες κάτω από άθλιες και αντίξοες συνθήκες για έναν μισθό που δεν αγγίζει καν τον βασικό. Αυτό που θα σας σοκάρει, όμως, περισσότερο είναι πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μεγάλο μέρος των εργαζομένων αποτελούνται από ανήλικα παιδιά που εργάζονται πολλές ώρες για ελάχιστα ως και καθόλου χρήματα.
Παράλληλα, χάρη στη γρήγορη μόδα, στο τέλος κάθε σεζόν χιλιάδες απούλητα ρούχα καταστρέφονται και πετιούνται χωρίς να ανακυκλώνονται λόγω της υπερπαραγωγής και της ανάγκης για υπερκαταναλωτισμό, προκαλώντας επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Υπολογίζεται πως χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό βαμβάκι ή περίπου 3.000 λίτρα νερού για ένα βαμβακερό πουκάμισο. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται και συνθετικά υλικά, όπως ο πολυεστέρας, τα οποία είναι η κύρια αιτία για τη συγκέντρωση πλαστικών μικροϊνών στους ωκεανούς. Συγκεκριμένα, περίπου το 35% όλων των μικροπλαστικών είναι από αυτά τα συνθετικά υλικά.
Βέβαια, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να πραγματοποιούμε πιο ηθικές αγορές και να σταματήσουμε να είμαστε υποχείρια των καταστημάτων της γρήγορης μόδας. Πιο αναλυτικά, είναι σημαντικό να εξετάζεται η ευελιξία ενός αντικειμένου πριν αγοραστεί, καθώς η επιλογή ρούχων που μπορούν να φορεθούν με πολλούς τρόπους, μειώνει την ανάγκη αγοράς νέων ενδυμάτων και προωθεί μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στη μόδα.
Ακόμη, είναι καλό να γίνεται έρευνα για εταιρείες που υποστηρίζουν την ηθική παραγωγή και τις δίκαιες αμοιβές στους εργαζομένους. Παράλληλα, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων από τα κατάλληλα καταστήματα, βοηθά σημαντικά στη μείωση αποβλήτων. Τέλος, η προτίμηση λιγότερων αλλά πιο ποιοτικών κομματιών που θα κρατήσουν για περισσότερο χρόνο συμφέρει τον καταναλωτή και μειώνει τις πιθανότητες πρόσληψης παιδιών από τις εταιρίες.
Η υπερκατανάλωση φθηνών ρούχων, επομένως, έχει οδηγήσει στην τεράστια αύξηση απορριμμάτων, στη ρύπανση, στην εξάντληση των φυσικών πόρων και προπάντων στην παιδική εργασία. Ο χώρος της μόδας έχει πολλές σκοτεινές πτυχές που επιλέγουμε να αγνοούμε για το προσωπικό μας όφελος.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσεις να αγοράσεις ένα μπλουζάκι από τα Shein, τα Zara ή τα H&M αναρωτήσου ποιο είναι το αληθινό κόστος της επιλογής σου.
Γεωργία Αρβανίτη
https://www.powergame.gr/diethni/468144/ipa-shein-kai-temu-paraviazoun-anthropina-
dikaiomata-kai-dasmous/
https://www.lifo.gr/now/perivallon/fast-fashion-i-grigori-moda-blaptei-sobara-toys-ergazomenoys-
kai-periballon
https://dushastore.com/blogs/news/fast-fashion-i-biomixania-pou-praviazei-ta-anthropina-
dikaiomata
https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/fast-fashion-3-tropoi-gia-na-dosoume-telos-sti-
grigori-moda/
https://www.instyle.gr/moda/shopping/fast-fashion-ti-einai-telika-i-grigori-moda-kai/
https://translate.google.gr/?sl=auto&tl=el&text=But%20this%20over-
consumption%20of%20cheaply-
made%20clothes%20is%20leading%20to%20the%20huge%20growth%20of%20textile%20waste%2C
%20pollution%2C%20and%20the%20depletion%20of%20natural%20resources.%20I&op=translate
https://www.nothinkin.com/el/blog/blog/afto-me-to-fast-fashion/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου