Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ο ρατσισμός στην Ελλάδα


Ο ρατσισμός αποτελεί ένα αυξανόμενο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αναφέρεται στην διάκριση αλλά και κατάκριση των μελών μιας κοινωνικής ομάδας. Εκδηλώνεται με μία ευρεία ποικιλία προσωπικών και κοινωνικών στάσεων που πυροδοτούν απάνθρωπες συμπεριφορές βίας απέναντι σε ανθρώπους διαφορετικού φύλου, χρώματος, θρησκεύματος, καταγωγής κ.ά. Ωστόσο, το πρόβλημα έχει βαθύτερες ρίζες και κλιμακώνεται αρκετά σε σχέση με αλλού είδους κακοποιητικών συμπεριφορών που συναντώνται στην καθημερινότητα. Το φαινόμενο αυτό απορρέει από το συλλογικό μίσος που κρύβεται πίσω από μία κοινωνία και από την πλήρη διαφθορά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εξαιτίας του εγωισμού και της αδιαλλαξίας πολλών ανθρώπων.

Η Ελλάδα βιώνει απροκάλυπτα τον ρατσισμό ως χώρα που φιλοξενεί τεράστιο αριθμό αλλοδαπών από χώρες όλου του κόσμου. Η χώρα φιλοξενεί μόνο τυπικά ανθρώπους ξενικής προέλευσης, ενώ στην πραγματικότητα τους αντιμετωπίζει με  μίσος και απέχθεια χωρίς βάσιμο λόγο και αιτία. Για αυτού του είδους συμπεριφορά, όμως, ευθύνονται χρόνια ελλιπούς παιδείας, τόσο σχολικής όσο και κοινωνικής. Επιπλέον, η χρόνια απόσπαση από νέες ιδέες, πολιτισμούς, και αναπτυξιακές ευκαιρίες σε συνδυασμό με την απαρχαιωμένη, γεμάτη συντηρητισμό πολιτική ζωή της Ελλάδας, συνιστά την ύπαρξη προκατειλημμένων ιδεολογιών και αναγωγής αντιμετώπισης ανθρώπων διαφορετικών από ότι έχει συνηθίσει το ελληνικό μάτι.

Πώς μπορεί όμως να γίνει εφικτή η καταπολέμηση του ρατσισμού στην Ελλάδα; Αρχικά καθοριστικός παράγοντας του ρατσισμού είναι το πολιτικό υπόβαθρο της χώρας. Αποτελεί συνήθη αντίδραση πολλών παραγόντων της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα να επικεντρώνουν όλη τους την προσοχή σε όχι τόσο άμεσα θέματα, Κατ’ αυτόν τον τρόπο θέματα κοινωνικά, όπως ο ρατσισμός και οι διάφορες μορφές διακρίσεων τίθενται σε αδράνεια και η κατάσταση που επικρατεί αντί να αντιμετωπίζεται επιτυχώς, δυσχεραίνει. Η πιο εφικτή λύση που μπορεί να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να θέσει σε λειτουργία ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, ώστε η άμεση επίλυση του θέματος να φαντάζει πιο εύκολη.

Τέλος, το σύνολο της κοινωνίας πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να αφήσει πίσω της γεμάτες φόβο και μισός απόψεις για το διαφορετικό, για να αρχίσει να δίνεται ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

Συνοψίζοντας, ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο μαστίζει γενιές ανθρώπων και πηγάζει από τον φόβο για το διαφορετικό. Η Ελλάδα είναι και αυτή μία από τις χώρες στην οποία επιδίδεται ο ρατσισμός. Για αυτό, ωστόσο, ευθύνεται η κυβέρνηση με την αδιαφορία της και τις παμπάλαιες νομοθεσίες που ισχύουν ακόμη. Επομένως, η κατάργηση όλων των νόμων που δεν έχουν πλέον αποτελεσματικότητα, αλλά και η αποδοχή των διαφορετικών ανθρώπων, λαών και θρησκευμάτων που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο από τους Έλληνες, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καταστροφικού αυτού φαινομένου.

                                      Αθανασία Σαμαρά

ΠΗΓΕΣ:https://praksis.gr/assets/files/REPORT_DISCRIMINATION_1-1.pdf

http://repository.library.teimes.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/1045/dikseo_111

3d.pdf?sequence=1

https://www.freiheit.org/el/greece/o-fileleytherismos-stin-ellada-simera-metanasteysi-

diakriseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...