Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

«Διατήρηση της Μεσογείου: Προκλήσεις και λύσεις»


  Η Μεσόγειος, λίκνο βιοποικιλότητας και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιμετωπίζει πιεστικές προκλήσεις. Αυτή η αρχαία περιοχή, γεμάτη ιστορία, φιλοξενεί μοναδική χλωρίδα και πανίδα και η ιστορία της είναι συνυφασμένη με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ωστόσο, μια σειρά από περιβαλλοντικές απειλές επηρεάζουν την ευαίσθητη ισορροπία αυτού του ποικίλου οικοσυστήματος. 

Η Μεσόγειος είναι ένα ζωτικής σημασίας σταυροδρόμι τόσο για τη φύση όσο και για τον άνθρωπο. Τα ζεστά νερά της φιλοξενούν την εμβληματική χελώνα Καρέτα-καρέτα και τις υπέροχες φάλαινες φυσητήρες. Οι γραφικές παραλίες της, οι ιστορικοί τουριστικοί προορισμοί και η ακμάζουσα αλιευτική παράδοση την καθιστούν ένα αγαπημένο μέρος για επίσκεψη ή μόνιμη διαμονή. Ωστόσο, αυτές οι θάλασσες βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση. Η υπεραλίευση έχει οδηγήσει σε μείωση των πληθυσμών των ψαριών, ενώ οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν επιτρέψει σε άλλα είδη που “εισβάλουν” στη περιοχή να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία. Η πλαστική ρύπανση, ένα παγκόσμιο ζήτημα, απειλεί να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μια τεράστια «πλαστική παγίδα». Επιπλέον, η εξόρυξη υδρογονανθράκων ενέχει πρόσθετους περιβαλλοντικούς κινδύνους. 

 

Οι συνεργατικές προσπάθειες εκτείνονται πέρα από την Ελλάδα, με όλες τις Μεσογειακές χώρες, αλιείς, επιστήμονες και τοπικές διοικήσεις να ενώνονται για να προστατεύσουν αυτό το κοινό μεσογειακό σπίτι. Οι πρωτοβουλίες διατήρησης περιλαμβάνουν τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και τον μείωση των τραυματισμών θαλάσσιων ζώων από συγκρούσεις με πλοία, οι οποίες αποτελούν σημαντική απειλή για τα θαλάσσια θηλαστικά. 

  

Εκτός από αυτές τις προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση επηρεάζουν σημαντικά την ευαίσθητη ισορροπία της Μεσογείου. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας (δύο βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 100 χρόνια), η διάβρωση των ακτών και τα μεταβαλλόμενα ρεύματα επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα. Η Μεσόγειος κατατάσσεται μεταξύ των πιο μολυσμένων θαλάσσιων περιοχών στον κόσμο, με έναν συγκλονιστικό όγκο τοξικών αποβλήτων να εισέρχονται στα ύδατά της κάθε χρόνο. 

      Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η άμεση δράση είναι ζωτικής σημασίας. Η προώθηση της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μπορεί να μειώσει τη ρύπανση στην πηγή της. Η εφαρμογή των διεθνών κανονισμών και των απαγορεύσεων των πλαστικών μίας χρήσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση του μέλλοντος της Μεσογείου. Η διατήρηση αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς απαιτεί συλλογική δράση για την προστασία τόσο των ελληνικών όσο και των μεσογειακών ακτών, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και ακμάζον οικοσύστημα για τις επόμενες γενιές.

                                               Χριστοφορίδης Γιάννης 

Πηγές: 

Πρόσφυγες στην Ελλάδα: Ανθρωπιστική Κρίση, Πείνα και Δομές Φιλοξενίας

 Η παγκόσμια προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει γίνει κύριος προορισμός για πρόσφυγες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Ο στόχος των δομών φιλοξενίας είναι να παρέχουν ασφάλεια και υποστήριξη, αλλά η κατάσταση που βιώνουν πολλοί πρόσφυγες στις δομές είναι συχνά ανησυχητική.

Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα έχει επιδεινώσει τα προβλήματα πρόσβασης σε επαρκή τροφή. Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές, πολλοί πρόσφυγες διαμένουν σε καταυλισμούς και δομές φιλοξενίας και αντιμετωπίζουν προβλήματα πείνας και διατροφικής ανεπάρκειας.

Με την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης, οι δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα βρίσκονται υπό σημαντική πίεση. Πολλές από αυτές τις δομές βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ανάγκης και εξαντλημένες στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των προσφύγων. Αυτό έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, με επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των προσφύγων. 


Οι πρόσφυγες που ζουν σε αυτές τις δομές αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, όπως η 
ανεργία, η ανεπάρκεια υγειονομικής περίθαλψης και η αντιμετώπιση ψυχολογικών θεμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, η ανασφάλεια για το μέλλον, καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το κατάστασή τους δημιουργούν ακόμη περισσότερο άγχος και αβεβαιότητα.

Πέρα από την αντιμετώπιση της πείνας, είναι αναγκαίο να εξεταστούν και άλλες διαστάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Η παροχή στέγης, υγειονομικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι εξίσου σημαντικές για τη βελτίωση της κατάστασής τους και την ενίσχυση της ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία.

Συνοψίζοντας, η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα απαιτεί μια ολοκληρωμένη ανθρωπιστική προσέγγιση που θα εστιάσει όχι μόνο στην αντιμετώπιση της πείνας, αλλά και σε πτυχές όπως η στέγη, η υγεία και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Η προστασία των δικαιωμάτων και η ανθρωπιστική πρόνοια των προσφύγων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτοί που έχουν υποφέρει από τον πόλεμο και τη διωγμένες έχουν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα.

                         Φοίβος Γεωργιάννος-Ταβλαρίδης

Πηγές:

https://rsaegean.org/el/efugeesgr-humanitarian-crisis-and-hunger/

https://www.epohi.gr/article/46386/prosfygikes-domes-sta-nhsia-mayres-trypes-gia-

themeliodh-dikaiomata

https://e-thessalia.gr/monimos-katavlismos-prosfygon-ellada-osi-benoun-sti-chora-

egklovizonte/

https://www.kar.org.gr/2017/04/30/guardian-katavlismi-prosfygon-sti-chio-to-vromiko-

mystiko-tis-evropis/

Υπερθέρμανση της γης


Μια από τις σημαντικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ανταρκτική είναι η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων. Η Ανταρκτική από τη δεκαετία το 1950 έχει βιώσει μια τάση υπερθέρμανσης 0,5 βαθμών κελσίου ανά δεκαετία, η οποία είναι πενταπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει στο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, καθώς οι επιστήμονες ανησυχούν για ολόκληρο τον πλανήτη, γιατί υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της στάθμης της θάλασσας σε κάθε μέρος του πλανήτη.

Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και η άνοδος στάθμης της θάλασσας έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις. Καθώς η στάθμη συνεχίζει να ανεβαίνει οι παράκτιες περιοχές κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από πλημμύρες. Με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, καθώς και τραυματισμό ή πνιγμό πολιτών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην μετατόπιση των παράκτιων κοινοτήτων με αποτέλεσμα ,πολιτικές και κοινωνικές ανισότητες.

Γίνεται επομένως εύκολα αντιληπτό πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο είναι εμφανές πως << δεν περιμένει >> . Το θέμα επιπλέον αποτελεί πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται με την ανάγκη λήψης πολιτικών μέτρων και ευαισθητοποίησης.

            Εριφύλλη Θεοδώρου


Βιβλιογραφία:

Τζέιμς Χάνσεν: Γιατί πρέπει να μιλήσω για την κλιματική .... (n.d.) Retrieved October 14,

2023, from www.ted.com

Η Ανταρκτική, το λιώσιμο των παγετώνων και η παγκόσμια .... (n.d.) Retrieved October 14,

2023, from gr.euronews.com

Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. (n.d.) Retrieved October 14, 2023, from

climate.ec.europa.eu

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι επιπτώσεις της στην .... (n.d.) Retrieved October 14, 2023,

from el.lambdageeks.com/global-warming/

Οι επιπτώσεις του πολέμου και της βίας στις γυναίκες


Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης σε περιόδους πολέμου και βίας. Η ιστορία της Lyubov, μιας γυναίκας στην Ουκρανία με 75 μώλωπες στο σώμα της, είναι ένα παράδειγμα του εφιάλτη που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτές τις καταστάσεις. Η σεξουαλική βία και η εκμετάλλευση μπορεί να έχουν σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένων ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και τραυμάτων. Επιπλέον, το στίγμα και η ντροπή που συνδέονται με αυτές τις εμπειρίες συχνά εμποδίζουν τις γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη.

Η απώλεια σπιτιού και οικογένειας είναι επίσης κοινές συνέπειες του πολέμου και της βίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Οι γυναίκες και οι οικογένειές τους μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων, αφήνοντας πίσω ό,τι γνωρίζουν και αγαπούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση απομόνωσης και απώλειας, καθώς και σε περαιτέρω βία και εκμετάλλευση λόγω της ευάλωτης θέσης τους. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να βιώσουν το θάνατο μελών της οικογένειας ή την εξορία, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αίσθηση απώλειας.

Οι γυναίκες σε περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο και τη βία έχουν συχνά περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Αυτή η έλλειψη πρόσβασης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, καθώς και την ευημερία τους. Χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να επιδιώξουν τους στόχους, τις φιλοδοξίες τους, περιορίζοντας περαιτέρω την ανεξαρτησία τους, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές τους. Ομοίως, χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν την δυνατότητα να λάβουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, οδηγώντας σε μια σειρά από ζητήματα υγείας και επιπλοκές.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η διασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη βελτίωση της ζωής των γυναικών σε αυτές τις καταστάσεις.

                                     Εριφύλλη Θεοδώρου

Βιβλιογραφία:

● Βία κατά των γυναικών: Ιστορίες που σοκάρουν, ο φόβος .... (n.d.) Ανακτήθηκε October 16, 2023, από www.in.gr

● Πόλεμος και αυξημένα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. (n.d.) Ανακτήθηκε October 16, 2023, από www.huffingtonpost.gr

● Σεξουαλική κακοποίηση, Μυστικό όχι πια. (n.d.) Ανακτήθηκε October 16, 2023, από orestisgiotakos.gr/frontend/download2?id=11

● ((i)) Το Τραύμα του Βιασμού στο Πόλεμο - Indymedia. (n.d.) Ανακτήθηκε

October 16, 2023, από athens.indymedia.org/post/1619563/

● Κεντρικές Έννοιες για την Έμφυλη Βία (Εκπαιδευτικός .... (n.d.) Ανακτήθηκε October 16, 2023, από issuu.com

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (1864-1948)

 

 Παλιότερα σε πολλές χώρες δε δίσταζαν να στερήσουν από τον πολίτη ακόμη και τα πιο βασικά του δικαιώματά του. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ακόμα αναγνωρισμένα από όλουςΗ ισότητα δεν έχει αναπτυχθεί από μόνη της, αλλά επειδή μερικοί άνθρωποι έχουν  προτάξει το ανάστημά τους και έχουν παλέψει γι’ αυτήν.

Το 1864, δεκαέξι Ευρωπαϊκές χώρες και πολλές πολιτείες της Αμερικής βρέθηκαν σε μια διάσκεψη στη Γενεύη, με πρωτοβουλία της Επιτροπής της Γενεύης. Η διπλωματική διάσκεψη έγινε με σκοπό την υιοθέτηση σύμβασης για τη θεραπεία των τραυματιών πολέμου. Οι κύριες αρχές που διατυπώθηκαν σ’ αυτή τη Σύμβαση και διατηρήθηκαν από τις επόμενες Συμβάσεις της Γενεύης προέβλεπαν την υποχρέωση παροχής περίθαλψης στο ασθενές και τραυματισμένο στρατιωτικό προσωπικό με σεβασμό και χωρίς διακρίσεις, καθώς και την υιοθέτηση χαρακτηριστικής ένδειξης στα μέσα μεταφοράς του ιατρικού προσωπικού και στον εξοπλισμό τους, έναν κόκκινο σταυρό σε λευκό φόντο.

Τον Απρίλιο του 1945, εκπρόσωποι από πενήντα χώρες συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο γεμάτοι αισιοδοξία και ελπίδα. Ο στόχος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη Διεθνή Οργάνωση ήταν να δημιουργήσει ένα διεθνές σώμα για την προώθηση της ειρήνης και την αποτροπή μελλοντικών πολέμων. Οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών ήταν αποφασισμένοι να σώσουν τις μελλοντικές γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, η οποία δυο φορές στο διάστημα της ζωής τους επέφερε θλίψη στους ανθρώπους.

Μέχρι το 1948, η νέα Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών είχε τραβήξει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου. Η Επιτροπή ξεκίνησε τον σχεδιασμό του εγγράφου που θα γινόταν η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η έμπνευσή του αποδόθηκε στην Ελέανορ Ρούσβελτ. Η Διακήρυξη δηλώνει κατηγορηματικά τα εγγενή δικαιώματα όλων των ανθρωπίνων όντων: «Η αδιαφορία και περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσµου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να µιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόµο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου. Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και ίσοι όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώµατά τους».

                                  ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΒΑ

Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από το ΄΄Fast Fashion΄΄


Η βιομηχανία της γρήγορης μόδας έχει κερδίσει την συμπάθεια των καταναλωτών ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές και το γεγονός πως συμβαδίζουν με τις καινούριες τάσεις, κάνουν αυτά τα καταστήματα ιδιαίτερα δελεαστικά στο καταναλωτικό κοινό. Για παράδειγμα, όταν ακούς Shein ή Zara, σου έρχεται στο μυαλό ένα φθηνό τζιν, ένα άνετο πουλόβερ ή ένα κομψό βραδινό φόρεμα. Έχεις, όμως, αναρωτηθεί ποτέ τι προηγήθηκε για να έρθει αυτό το προϊόν στο μαγαζί της γειτονιάς σου;

Αρχικά, η γρήγορη μόδα παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ρούχων που παράγει μία βιομηχανία Fast Fashion κατασκευάζεται στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, όπου οι εταιρίες εκμεταλλεύονται στο έπακρο το εργατικό δυναμικό. Εκεί, οι εργάτες δουλεύουν πάνω από 18 ώρες κάτω από άθλιες και αντίξοες συνθήκες για έναν μισθό που δεν αγγίζει καν τον βασικό. Αυτό που θα σας σοκάρει, όμως, περισσότερο είναι πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μεγάλο μέρος των εργαζομένων αποτελούνται από ανήλικα παιδιά που εργάζονται πολλές ώρες για ελάχιστα ως και καθόλου χρήματα.

Παράλληλα, χάρη στη γρήγορη μόδα, στο τέλος κάθε σεζόν χιλιάδες απούλητα ρούχα καταστρέφονται και πετιούνται χωρίς να ανακυκλώνονται λόγω της υπερπαραγωγής και της ανάγκης για υπερκαταναλωτισμό, προκαλώντας επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Υπολογίζεται πως χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό βαμβάκι ή περίπου 3.000 λίτρα νερού για ένα βαμβακερό πουκάμισο. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται και συνθετικά υλικά, όπως ο πολυεστέρας, τα οποία είναι η κύρια αιτία για τη συγκέντρωση πλαστικών μικροϊνών στους ωκεανούς. Συγκεκριμένα, περίπου το 35% όλων των μικροπλαστικών είναι από αυτά τα συνθετικά υλικά.

Βέβαια, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να πραγματοποιούμε πιο ηθικές αγορές και να σταματήσουμε να είμαστε υποχείρια των καταστημάτων της γρήγορης μόδας. Πιο αναλυτικά, είναι σημαντικό να εξετάζεται η ευελιξία ενός αντικειμένου πριν αγοραστεί, καθώς η επιλογή ρούχων που μπορούν να φορεθούν με πολλούς τρόπους, μειώνει την ανάγκη αγοράς νέων ενδυμάτων και προωθεί μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στη μόδα.

Ακόμη, είναι καλό να γίνεται έρευνα για εταιρείες που υποστηρίζουν την ηθική παραγωγή και τις δίκαιες αμοιβές στους εργαζομένους. Παράλληλα, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων από τα κατάλληλα καταστήματα, βοηθά σημαντικά στη μείωση αποβλήτων. Τέλος, η προτίμηση λιγότερων αλλά πιο ποιοτικών κομματιών που θα κρατήσουν για περισσότερο χρόνο συμφέρει τον καταναλωτή και μειώνει τις πιθανότητες πρόσληψης παιδιών από τις εταιρίες.

Η υπερκατανάλωση φθηνών ρούχων, επομένως, έχει οδηγήσει στην τεράστια αύξηση απορριμμάτων, στη ρύπανση, στην εξάντληση των φυσικών πόρων και προπάντων στην παιδική εργασία. Ο χώρος της μόδας έχει πολλές σκοτεινές πτυχές που επιλέγουμε να αγνοούμε για το προσωπικό μας όφελος. 

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσεις να αγοράσεις ένα μπλουζάκι από τα Shein, τα Zara ή τα H&M αναρωτήσου ποιο είναι το αληθινό κόστος της επιλογής σου.

                                         Γεωργία Αρβανίτη


https://www.powergame.gr/diethni/468144/ipa-shein-kai-temu-paraviazoun-anthropina-

dikaiomata-kai-dasmous/

https://www.lifo.gr/now/perivallon/fast-fashion-i-grigori-moda-blaptei-sobara-toys-ergazomenoys-

kai-periballon

https://dushastore.com/blogs/news/fast-fashion-i-biomixania-pou-praviazei-ta-anthropina-

dikaiomata

https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/fast-fashion-3-tropoi-gia-na-dosoume-telos-sti-

grigori-moda/

https://www.instyle.gr/moda/shopping/fast-fashion-ti-einai-telika-i-grigori-moda-kai/

https://translate.google.gr/?sl=auto&amp;tl=el&amp;text=But%20this%20over-

consumption%20of%20cheaply-

made%20clothes%20is%20leading%20to%20the%20huge%20growth%20of%20textile%20waste%2C

%20pollution%2C%20and%20the%20depletion%20of%20natural%20resources.%20I&amp;op=translate

https://www.nothinkin.com/el/blog/blog/afto-me-to-fast-fashion/

Πόλεμος και περιβάλλον


Κατεστραμμένα δάση. Μόλυνση του περιβάλλοντος. Εξαφανισμένοι πληθυσμοί ζώων. Ένας πόλεμος αφήνει πίσω του αναρίθμητες καταστροφές. Λέγεται, μάλιστα, πως ο ίδιος ο πόλεμος είναι σε πόλεμο με τη φύση. Οι επιπτώσεις του πολέμου που άρχισε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο εκτός από ανθρωπιστικές, γεωπολιτικές και οικονομικές θεωρούνται πλέον και οικολογικές, έχοντας προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον, σε μία εποχή της οποίας το κλίμα ήδη αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο πόλεμος φαίνεται να εντείνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής μετά από καταμέτρηση άνθρακα που διεξήχθη από ειδικούς. Το 19% των εκπομπών προέρχονται από στρατιωτικές δραστηριότητες, όπως η χρήση καυσίμων από οχήματα, η παραγωγή και χρήση πυρομαχικών και η κατασκευή οχυρώσεων με μπετόν. Ακόμη, περίπου το 50% της αύξησης εκπομπών συνδέεται με την εκτιμώμενη ανοικοδόμηση κτιρίων, δρόμων και εργοστασίων που υπέστησαν ζημιές στις συγκρούσεις.

Αλλά ο αέρας, τα δάση, το έδαφος και το νερό, έχουν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες. Έχουν διαπιστωθεί υπολείμματα και ρύπανση από τη χρήση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Επιπλέον, έχει σημειωθεί μόλυνση λόγω εκρήξεων από επιθέσεις σε πληθώρα χημικών εγκαταστάσεων που περιείχαν τοξικά και επικίνδυνα υλικά. Αυτά πνίγουν την ατμόσφαιρα με τοξικά νέφη και δηλητηριάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Επίσης, οι πύραυλοι μολύνουν το έδαφος, αλλάζοντας το pH του, και τα υπόγεια ύδατα.

Παράλληλα, παρατηρείται άμεση φυσική βλάβη με τη μόλυνση των φυσικών οικοτόπων (περίπου 12,4 εκατομμύρια στρέμματα γης) από, για παράδειγμα, πυρομαχικά, υλικό και κινήσεις στρατευμάτων. Ακόμη, ο αρνητικός αντίκτυπος στη βιοποικιλότητα είναι άμεσος. Είδη όπως ο μεσοευρωπαϊκός αγριόγαλος, ο αμμώδης τυφλός τυφλοπόντικας και το στικτοκούναβο ενδέχεται να εξαφανιστούν μετά τον πόλεμο. Επηρεάζεται και η θαλάσσια ζωή, με την εμφάνιση αυξημένων θανάτων δελφινιών στις Τουρκικές ακτές.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., έχει δρομολογήσει συμβουλευτικό πρόγραμμα με στόχο την παροχή βοήθειας σε ουκρανικές πόλεις προκειμένου η ανοικοδόμησή τους να γίνει με γνώμονα τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως δήλωσε και η πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την καταστροφή του πολέμου σε ευκαιρίες για την οικοδόμηση ενός όμορφου και υγιούς μέλλοντος για την Ουκρανία.».

                                           Γεωργία Αρβανίτη

https://www.huffingtonpost.gr/amp/entry/pos-o-polemos-sten-oekrania-epereazei-ten-klimatike-

krise_gr_647f4e7be4b091b09c35259c/

https://odeth.eu/%CE%BF%CE%B9-

%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%

84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-

%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CF%89/

Κακοποίηση μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα


Για υπέρμετρη βία, βασανιστήρια και «παράνομες επαναπροωθήσεις» κατά μήκος των συνόρων της Ε.Ε., κάνουν λόγο χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Διεθνείς οργανισμοί, καταγγέλλουν ανοιχτά την πλήρη και συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος παροχής ασύλου από τις συνοριακές αρχές. Ανατριχιαστικές καταθέσεις και ένα ανησυχητικά αυξανόμενο πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, προδίδουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης παρατηρείται ευρεία χρήση βίας, εκφοβισμού, παρατεταμένης κράτησης και «σαφή πρότυπα σωματικής κακομεταχείρισης» σε βάρος ανθρώπων στα πλαίσια παράνομων επιστροφών. Η έκθεση αυτή αναφέρει περιπτώσεις αστυνομικών, συνοριοφυλάκων και άλλων οργάνων επιβολής του νόμου που χτυπούν ανθρώπους με κλομπ, ρίχνουν σφαίρες πάνω από τα κεφάλια τους, τους σπρώχνουν, μερικές φορές με δεμένα τα χέρια, σε ποτάμια, τους αναγκάζουν να περπατήσουν ξυπόλητοι, με τα εσώρουχα και σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς γυμνοί στα σύνορα, ενώ χρησιμοποιούν σκυλιά χωρίς φίμωτρο για να τους απειλήσουν ή να τους κυνηγήσουν. Σχετική έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας επιβεβαιώνει τα ευρήματα αυτά για τα σύνορα της Ισπανίας, της Κροατίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Μια διαφορετική έκθεση, του Border Violence Monitoring Network, ενός συνασπισμού ΜΚΟ, απέσπασε μαρτυρίες από 15 χώρες σε περιοχές των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, της Πολωνίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και τρίτων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Η έρευνα διεξάχθηκε ανάμεσα σε 733 άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη το 2021-2022. Μιλούν μεταξύ άλλων για ξυλοδαρμούς από την Αστυνομία και κράτηση σε βρώμικα, υπερπλήρη κελιά, για συνοριοφύλακες (σε 13 από τις χώρες) που άρχισαν να εφαρμόζουν «φρικτές «τακτικές αποτροπής», όπως παρατεταμένους ξυλοδαρμούς, ξύρισμα κεφαλιού, αναγκαστικό γδύσιμο, σεξουαλικές επιθέσεις και επιθέσεις σκύλων.

Δεν επρόκειτο λοιπόν για μεμονωμένα περιστατικά βίας αλλά για μια συστηματική και απροκάλυπτη εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας, που μόνο εντείνει την ήδη οδυνηρή κατάσταση των ανθρώπων που τη βιώνουν.

                                                  Γιανκίδη Μυρτώ

Πηγές:

 https://www.amnesty.gr/news/articles/article/27210/eyropi-oi-diapistoseis-koryfaioy-

organismoy-kata-ton-vasanistirion-gia

 https://www.rosa.gr/kosmos/via-anef-proigoumenou-kata-prosfigon-sta-sinora-tis-ee/


Αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη


Αν ο Έλληνας ήταν εποχή, αυτή θα ήταν αναμφίβολα το καλοκαίρι. Για τους περισσότερους, καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, διακοπές, ξεγνοιασιά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το καλοκαίρι έχει ταυτιστεί με καύσωνες, πυρκαγιές και ανεπανόρθωτες καταστροφές σε όλα τα μέτωπα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με αφορμή λοιπόν το φετινό καλοκαίρι και τις πρωτοφανείς καταστάσεις που βίωσαν οι άνθρωποι όχι μόνο εντός των συνόρων της χώρας μας, αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο, είναι απαραίτητο να γίνει μια αναφορά στην γενική αύξηση της θερμοκρασίας, στο πλαίσιο τουλάχιστον της Ευρώπης.

Στην αύξηση της θερμοκρασίας συμβάλλει η κλιματική αλλαγή, με ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο και τη κοινωνία. Όσον αφορά την Ευρώπη, τα στοιχεία είναι δυσοίωνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πέτερι Τάαλας, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών «η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου που θερμαίνεται ταχύτερα». Η θερμοκρασία της αυξήθηκε κατά 2,3°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με ρυθμό δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο από την δεκαετία του 1980. Ο Σεπτέμβριος του 2023 υπήρξε ο θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ για τις χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ελβετία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής «Copernicus» προβλέπει ότι το 2023 θα αποτελέσει το θερμότερο έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς, αποκαλύπτει συνολικά 16.365 θανάτους, οι οποίοι προκλήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά από τα κύματα καύσωνα.

Πού οφείλεται όμως αυτή η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασικά αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη θεωρούνται οι εκπομπές αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και διάφορα φθοριούχα αέρα. Οι εκπομπές αυτές συνδέονται άμεσα με την καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την αποψίλωση των δασών (υλοτομία), την αύξηση της κτηνοτροφίας και τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων. Διαταράσσοντας όμως το κλίμα του πλανήτη και τους μηχανισμούς ομοιόστασης του, εντείνονται ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι καταιγίδες και η ξηρασία.

Από τα παραπάνω γίνονται φανερά τα αποτελέσματα μεταβολής της θερμοκρασίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Και αυτά αποτελούν μόνο την αρχή. Η κατανόηση της κρίσιμης κατάστασης στη οποία βρίσκεται η Ευρώπη, αλλά και όλη η ανθρωπότητα, είναι το πρώτο βήμα για την ανάληψη δράσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

                                        Γιανκίδη Μυρτώ

Πηγές:

 https://www.cnn.gr/perivallon/story/384609/h-zesti-synexizetai-stin-evropi-meta-apo-ton-

thermotero-septemvri-stin-istoria-tis

 https://climate.ec.europa.eu/climate-change/causes-climate-change_el

 https://gr.euronews.com/green/2023/06/19/afxithike-i-thermokrasia-ston-evropi-se-

sxesi-me-tin-proviomixaniki-epoxi

 https://www.ot.gr/2023/10/03/green/klima-o-septemvrios-efere-nea-rekor-thermokrasias-

stin-eyropi/

 https://www.amna.gr/health/article/758462/Klimatiki-allagi-Schedon-to-sunolo-tou-

pagkosmiou-plithusmou-epireastike-apo-tin-uperthermansi-tou-planiti-to-kalokairi

Τεχνητή νοημοσύνη


Η τεχνητή νοημοσύνη αφορά την ικανότητα μίας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί βαθμιαία τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να εισχωρήσει στην καθημερινότητα των ανθρώπων φανερώνοντας κάποια χαρακτηριστικά που είναι επιβλαβή για το άτομο αλλά και την κοινωνία.

Αρχικά, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργείται το αίσθημα της ανησυχίας στον άνθρωπο σχετικά με την αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από τις μηχανές. Η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να αλλάξει το εργασιακό σκηνικό που υπήρχε έως τώρα καταργώντας κάποια παραδοσιακά επαγγέλματα, τα οποία θα αντικατασταθούν μέσα στα επόμενα χρόνια από τις μηχανές. Πέραν τούτου, το ολικό σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης είναι αρκετά ακριβό για να μπορέσει να εγκατασταθεί. Αυτό απαιτεί υψηλό κόστος επένδυσης κάτι που δεν μπορούν όλες οι εταιρίες να διαθέσουν. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το κόστος όλου του λογισμικού και του εξοπλισμού που χρειάζεται, καθώς και το κόστος προσωπικού.

Όσο και αν μπορούν τα συστήματα να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο δυναμικό, αυτό που με τίποτα δεν μπορεί να αντικατασταθεί είναι ο παράγοντας του συναισθήματος. Τα συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν καθαρά και μόνο με την λογική, κάτι που τους αποτρέπει να δημιουργήσουν μία συναισθηματική σύνδεση με τον χρήστη όπως θα έκανε ένας άνθρωπος. Επιπρόσθετα , η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αψηφήσει το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής. Αυτό γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου ή για τον εντοπισμό ατόμων στο διαδίκτυο.

Εν κατακλείδι , η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στο άτομο. Για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση ώστε να υπάρξει αποφυγή αναπάντεχων γεγονότων και κακουχίων που θα είναι επιβλαβή σε διαφόρους τομείς της ζωής.

                               Ελένη – Ευαγγελία Πανίκα


Πηγές : https://bigblue.academy/gr/texniti-noimosini-thetika-arnitika

https://www.lifo.gr/now/tech-science/tehniti-noimosyni-pos-epireazei-tis-

zoes-mas-oi-allages-poy-oyte-kan-fantazomastan

Η καταστροφή της Θεσσαλίας


Πριν λίγους μήνες , η χώρα μας ταλανίστηκε από μία σειρά πλημμυρών που πήραν μέρος στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας στα τέλη του φετινού καλοκαιριού. Οι πλημμύρες αυτές δημιούργησαν απίστευτες καταστροφές , με τις οποίες οι άνθρωποι της περιοχής αυτής έρχονται μέχρι και σήμερα αντιμέτωποι. Οι λόγοι αυτού του απροσδόκητου φαινομένου, συνάδουν με την ανευθυνότητα του κράτους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρξει η αποφυγή του. Άρα, ποια είναι τα αίτια των πλημμυρών , και τι διαφορετικό θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να μην συμβεί ξανά κάτι τέτοιο;

Οι πλημμύρες της Θεσσαλίας απέφεραν την καταστροφή σε περίπου εβδομήντα πέντε χιλιάδες ( 75.000) στρέμματα αλλά και σε ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, ζωικό κεφάλαιο και γεωργική παραγωγή. Αυτό συνέβη, λόγω της ανεπάρκειας των υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, οι οποίες φτιάχτηκαν πριν αρκετά χρόνια και πλέον δεν συνδέονται με την νέα κλιματική πραγματικότητα. Παράλληλα, οι δημόσιες υπηρεσίες απαξιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες, έτσι ώστε να υπάρχουν ελάχιστοι πόροι και ανθρώπινο δυναμικό. Κατά συνέπεια, δεν μπόρεσαν να οικοδομηθούν όλα όσα ήταν επιθυμητά και προαπαιτούμενα για να μην προκληθούν τέτοια προβλήματα. Ένα ακόμη αίτιο είναι η έλλειψη ορθού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο. Σε κεντρικό επίπεδο γιατί τα υπάρχοντα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας κρίνονται ελλιπή ενώ σε περιφερειακό επίπεδο δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.

Με βάση τα παραπάνω , οι κάτοικοι της Θεσσαλίας βαθιά οργισμένοι για την ανευθυνότητα των κυβερνήσεων ζητούν να ληφθούν κάποια σημαντικά μέτρα. Ζητούν την άμεση κατασκευή νέων αντιδιαβρωτικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας σε μεγαλύτερα υψόμετρα ώστε να επιτευχθεί η συγκράτηση φερτών υλικών και η μείωση ταχύτητας του νερού στα πεδινά. Επιθυμούν την εξασφάλιση χώρους συγκέντρωσης του πληθυσμού που θα έχουν όλα τα αναγκαία , αλλά και την πρόσβαση τους σε πόσιμο νερό μέσω υδροφόρων. Επίσης, να διασφαλιστεί η λειτουργία κρίσιμων δομών με γεννήτριες σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή ρεύματος αλλά και να απαλλαχθούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη.

Συνοψίζοντας, γίνεται συνειδητό ότι οι πλημμύρες στην Θεσσαλία απέφεραν ογκώδεις καταστροφές οι οποίες βασανίζουν τις ζωές των κατοίκων. Για την αντιμετώπισή τους θα πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από το κράτος , ώστε η περιοχή την Θεσσαλίας να επανέρθει σε φυσιολογικά επίπεδα .

                          Ελένη – Ευαγγελία Πανίκα

Πηγές

 https://www.902.gr/eidisi/politiki/341930/na-parthoyn-amesa-metra-apenanti-sto-

endehomeno-mias-neas-katastrofis

 https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/406770_tetratrohi-diadilosi-agroton-sti-

thessalia-gia-tis-katastrofikes-plimmyres

 https://www.cnn.gr/perivallon/story/383565/plimmyres-sti-thessalia-oi-aities-tis-

katastrofis-ti-proteinoun-oi-epistimones-gia-to-restart



SOS εκπέμπουν οι ελληνικοί υγροβιότοποι

Οι Ελληνικοί υδροβιότοποι αποτελούν μια πολύτιμη περιουσία για τη χώρα, προσφέροντας πλούσια βιοποικιλότητα και ανεκτίμητη οικολογική και κοινωνική αξία. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους που απειλούν την υποδομή τους και τη συνολική τους υγεία. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους βασικούς κινδύνους που επηρεάζουν τους Ελληνικούς υδροβιότοπους και τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία τους.


Διακύμανση της θάλασσας και αύξηση της στάθμης της θάλασσας: Η αλλαγή του κλίματος 
επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση της ακτής, θέτοντας σε κίνδυνο υδροβιοτόπους όπως το Δέλτα Αξιού στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα πτηνά που ζουν σε αυτόν

Ρύπανση των υδάτων: Οι υδροβιότοποι συχνά υποφέρουν από τη ρύπανση των υδάτων από βιομηχανικές εκπομπές, γεωργικά χημικά και αστικά απόβλητα. Αυτή η ρύπανση απειλεί τα οικοσυστήματα των υδροβιότοπων και τα είδη που εξαρτώνται από αυτά. Ειδικά τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα του χρησιμοποιούνται στη γεωργία αναδεικνύονται άκρως βλαβερά για τους υδροβιοτόπους και δηλητηριώδη για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Παράνομες δραστηριότητες: Οι υδροβιότοποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο από παράνομες δραστηριότητες, όπως το παράνομο κυνήγι και την παράνομη αλιεία. Αυτές οι δραστηριότητες απειλούν την ακεραιότητα των υδροβιότοπων και την επιβίωση των προστατευόμενων ειδών που κατοικούν εκεί.

Απώλεια βιοποικιλότητας: Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους υδροβιότοπους. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η εισροή ειδών που δεν ανήκουν στον τοπικό οικολογικό χώρο απειλούν την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Ανάπτυξη και υποδομή: Η ανάπτυξη της υποδομής, όπως οι παράκτιες πόλεις, τα λιμάνια και οι τουριστικές εγκαταστάσεις, ασκεί πίεση στους υδροβιότοπους. Η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ενδιαιτήματος και στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Για να προστατευθούν οι Ελληνικοί υδροβιότοποι, απαιτούνται επείγουσες ενέργειες:

Οικολογική ανάπτυξη: Η ανάπτυξη πρέπει να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των υδροβιοτόπων και της βιοποικιλότητας και βάζοντας σε προτεραιότητά την προστασία της σπάνιας ζωής του βιοτόπου.

Εποπτεία και επιβολή του νόμου και συνεργασία φορέων: Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εποπτεία και η επιβολή του νόμου για την προστασία των υδροβιοτόπων και την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται Κράτος, Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και Διεθνείς Οργανισμοί να δρουν συνεργατικά για την προστασία των υδροβιοτόπων.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Ο πληθυσμός πρέπει να ενημερώνεται σχετικά με τη σημασία των υδροβιοτόπων και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό μπορούν να πραγματοποιηθούν δράσεις τόσο στα σχολεία όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.


Οι Ελληνικοί υδροβιότοποι αποτελούν κόσμημα της φυσικής κληρονομιάς της χώρας και 
έχουν κρίσιμη σημασία για την οικονομία, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής. Η προστασία τους απαιτεί αποφασιστικά μέτρα και δράσεις που θα διασφαλίσουν τη διατήρηση αυτών των πολύτιμων οικοσυστημάτων για τις επόμενες γενιές.

                              Φοίβος Γεωργιάννος-Ταβλαρίδης

https://www.travel.gr/experiences/i-agnosti-ellada/delta-axioy-mia-entyposiaki-ydatini-e/

https://tetartopress.gr/ta-flamingko-ton-ellinikon-ydroviotopon/

http://gym-k-achaias.ach.sch.gr/ykindin.htm

https://www.kathimerini.gr/society/561698107/se-kindyno-oi-ellinikoi-ygrotopoi/

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου- ένα από τα επικινδυνότερα εργαλεία στα χέρια του ανθρώπου

 

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Όμως ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν τα πραγματικά αίτια καθώς και τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, στην συγκεκριμένη περίπτωση η γη, συγκρατεί την θερμότητα, συμβάλλοντας στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς της, στους δεκαπέντε βαθμούς κελσίου(15 ο C). Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται στην εποχή μας με την έννοια της παγκόσμιας θέρμανσης. Τα αίτια του φαινομένου αυτού ποικίλουν. Αρχικά, η αύξηση της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα θεωρείται ένα από τα κύρια αίτια του φαινομένου αυτού. Η απότομη αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται κυρίως τόσο στις ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και στα χημικά απόβλητα των εργοστασίων, που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα (ατμοσφαιρική ρύπανση). Επιπλέον, η εξάντληση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο καθώς και η ανεπιτυχώς παρέμβαση του στην φυσική ροή του οικοσυστήματος μας, οξύνουν τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι συνέπειες που προκαλούνται εξαιτίας του φαινομένου αυτού είναι εμφανείς στην πολιτεία την σημερινή εποχή. Συγκεκριμένα, αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί η απότομη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό κελσίου(+1.5 ο C), γνωστή ως παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη. Ακόμα, η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων( Ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές) καθώς και το λιώσιμο των πάγων στον Βόρειο και στον Νότιο πόλο είναι μόνο η αρχή του φαινομένου αυτού.

Ωστόσο, υπάρχουν ποικίλοι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού. Συγκεκριμένα, η σταδιακή απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με την προώθηση των Α.Π.Ε (Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) ως υποκατάστατο του λιγνίτη αποτελούν μια άμεση λύση του προβλήματος αυτού. Ακόμα, η καθιέρωση νομοθετικού πλαισίου από την πολιτεία για την χρήση ειδικών ατμοσφαιρικών φίλτρων τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους ίδιους τους πολίτες, θα αντιμετώπιζε έμμεσα μια πτυχή του προβλήματος αυτού.

Συνοψίζοντας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί πλέον φλέγον ζήτημα της εποχής μας. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί άμεσα, λαμβάνοντας στοχευόμενες αποφάσεις τόσο από την πολιτεία όσο και από τους πολίτες της.

                           Κωνσταντίνος Μπαλόμπας


Βιβλιογραφία: Άρθρο της WWF Ελλάς για την κλιματική αλλαγή στην ιστοσελίδα oikologos.gr , Άρθρο της Ε.Ε για το Φαινόμενο του θερμοκηπίου στην εφημερίδα ‘‘Καθημερινή


THE ELLINIKON: Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

 

Το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, ανέλαβε να αναπλάσει η LAMDA Development Α.Ε σε έναν ξεχωριστό προορισμό ατελείωτου πράσινου. Ο ανακαινισμένος χώρος, θα παρέχει στους πολίτες την δυνατότητα ενός πρωτοποριακού τρόπου ζωής, βγαλμένου από το μέλλον. Το πάρκο αυτό, έχει σκοπό να αναζωογονήσει το οικοσύστημα και αναμένεται να αποτελείται από οικιστικές υγειονομικές και εκπαιδευτικές μονάδες, ξενοδοχεία, γραφεία και χώρους αναψυχής. Όλα αυτά θα ενσαρκώνουν τις προηγμένες αρχές μιας “έξυπνης πόλης” και κυρίως τα υψηλότερα πρότυπα πράσινης ανάπτυξης.

Οι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή εγκαταστάσεις, είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια και εκπέμποντας λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Για παράδειγμα, κτίρια με ηλεκτρικές συσκευές, όπως φωτοβολταϊκά πάνελ, κλιματιστικά και φούρνους. Πολύ χαρακτηριστικά, ωστόσο, είναι τα ψυγεία που θα περιέχουν μια οθόνη, στην οποία θα φαίνονται τα περιεχόμενά τους, ώστε να αποφεύγεται το άσκοπο άνοιγμα της πόρτας. Επιπλέον για την οικοδόμηση των υποδομών θα αξιοποιηθούν τα οικοδομικά υλικά των εγκαταλελειμμένων κτιρίων του παλιού αεροδρομίου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το πάρκο θα αποτελεί μια όαση πρασίνου η οποία θα προστατεύει και ταυτόχρονα θα παράγει βιοποικιλότητα, αφού πρώτα θα έχουν εξυγιανθεί απέραντες εκτάσεις ρυπασμένων εδαφών και υπόγειων υδάτων. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το εξαιρετικό περιβάλλον στους ανοιχτούς χώρους, μέσα από τις διαδρομές για πεζούς και ποδήλατα. 

Με λίγα λόγια οι επικεφαλείς του the ellinikon project, οραματίζονται έναν τόπο, που θα συνδυάζει αρμονικά τον τρόπο ζωής που θα επιβάλει η τεχνολογική ανάπτυξη, με το φυσικό περιβάλλον και τη συντήρηση του.


Χριστίνα Τσέρου


ΠΗΓΕΣ:

https://thestandard.gr/ellada/the-ellinikon-ergo-ependisi/

https://theellinikon.com.gr/exelixi-ergon/erga-ypodomwn/

https://theellinikon.com.gr/anaptyxeis/


ΕΙΚΟΝΑ: https://www.ekathimerini.com/resources/2019-11/elliniko_web-thumb-large.jpg

Ο ρατσισμός στην Ελλάδα


Ο ρατσισμός αποτελεί ένα αυξανόμενο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αναφέρεται στην διάκριση αλλά και κατάκριση των μελών μιας κοινωνικής ομάδας. Εκδηλώνεται με μία ευρεία ποικιλία προσωπικών και κοινωνικών στάσεων που πυροδοτούν απάνθρωπες συμπεριφορές βίας απέναντι σε ανθρώπους διαφορετικού φύλου, χρώματος, θρησκεύματος, καταγωγής κ.ά. Ωστόσο, το πρόβλημα έχει βαθύτερες ρίζες και κλιμακώνεται αρκετά σε σχέση με αλλού είδους κακοποιητικών συμπεριφορών που συναντώνται στην καθημερινότητα. Το φαινόμενο αυτό απορρέει από το συλλογικό μίσος που κρύβεται πίσω από μία κοινωνία και από την πλήρη διαφθορά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εξαιτίας του εγωισμού και της αδιαλλαξίας πολλών ανθρώπων.

Η Ελλάδα βιώνει απροκάλυπτα τον ρατσισμό ως χώρα που φιλοξενεί τεράστιο αριθμό αλλοδαπών από χώρες όλου του κόσμου. Η χώρα φιλοξενεί μόνο τυπικά ανθρώπους ξενικής προέλευσης, ενώ στην πραγματικότητα τους αντιμετωπίζει με  μίσος και απέχθεια χωρίς βάσιμο λόγο και αιτία. Για αυτού του είδους συμπεριφορά, όμως, ευθύνονται χρόνια ελλιπούς παιδείας, τόσο σχολικής όσο και κοινωνικής. Επιπλέον, η χρόνια απόσπαση από νέες ιδέες, πολιτισμούς, και αναπτυξιακές ευκαιρίες σε συνδυασμό με την απαρχαιωμένη, γεμάτη συντηρητισμό πολιτική ζωή της Ελλάδας, συνιστά την ύπαρξη προκατειλημμένων ιδεολογιών και αναγωγής αντιμετώπισης ανθρώπων διαφορετικών από ότι έχει συνηθίσει το ελληνικό μάτι.

Πώς μπορεί όμως να γίνει εφικτή η καταπολέμηση του ρατσισμού στην Ελλάδα; Αρχικά καθοριστικός παράγοντας του ρατσισμού είναι το πολιτικό υπόβαθρο της χώρας. Αποτελεί συνήθη αντίδραση πολλών παραγόντων της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα να επικεντρώνουν όλη τους την προσοχή σε όχι τόσο άμεσα θέματα, Κατ’ αυτόν τον τρόπο θέματα κοινωνικά, όπως ο ρατσισμός και οι διάφορες μορφές διακρίσεων τίθενται σε αδράνεια και η κατάσταση που επικρατεί αντί να αντιμετωπίζεται επιτυχώς, δυσχεραίνει. Η πιο εφικτή λύση που μπορεί να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να θέσει σε λειτουργία ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, ώστε η άμεση επίλυση του θέματος να φαντάζει πιο εύκολη.

Τέλος, το σύνολο της κοινωνίας πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να αφήσει πίσω της γεμάτες φόβο και μισός απόψεις για το διαφορετικό, για να αρχίσει να δίνεται ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

Συνοψίζοντας, ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο μαστίζει γενιές ανθρώπων και πηγάζει από τον φόβο για το διαφορετικό. Η Ελλάδα είναι και αυτή μία από τις χώρες στην οποία επιδίδεται ο ρατσισμός. Για αυτό, ωστόσο, ευθύνεται η κυβέρνηση με την αδιαφορία της και τις παμπάλαιες νομοθεσίες που ισχύουν ακόμη. Επομένως, η κατάργηση όλων των νόμων που δεν έχουν πλέον αποτελεσματικότητα, αλλά και η αποδοχή των διαφορετικών ανθρώπων, λαών και θρησκευμάτων που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο από τους Έλληνες, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καταστροφικού αυτού φαινομένου.

                                      Αθανασία Σαμαρά

ΠΗΓΕΣ:https://praksis.gr/assets/files/REPORT_DISCRIMINATION_1-1.pdf

http://repository.library.teimes.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/1045/dikseo_111

3d.pdf?sequence=1

https://www.freiheit.org/el/greece/o-fileleytherismos-stin-ellada-simera-metanasteysi-

diakriseis

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...